Een praktische gids om verpleegkundig specialist te worden | USAHS (2024)

Verpleegkundige MSN & DNP

| 13 mei 2020

Een praktische gids om verpleegkundig specialist te worden | USAHS (1)Verpleegkundige worden is een populaire en opwindende carrièrekeuze. Verpleegkundigen verlenen eerstelijns- en spoedeisende zorg aan patiënten, diagnosticeren en behandelen ziekten en schrijven medicijnen voor.In 23 staten hebben NP's volledige oefenbevoegdheid, wat betekent dat ze zelfstandig kunnen oefenen zonder toezicht van een arts.

Het pad om verpleegkundig specialist te worden, ziet er voor iedereen misschien een beetje anders uit, maar over het algemeen zijn er specifieke academische en licentiegegevens die u moet behalen. Van je bachelor tot en met je graduaat kun je verwachten dat je minimaal zeven jaar op school zit. Nadat je je graduaat hebt behaald, moet je ook slagen voor een nationaal certificeringsexamen. Deze blogpost schetst de verantwoordelijkheden van verpleegkundig specialisten, bespreekt hoe u verpleegkundig specialist kunt worden en geeft een kort overzicht van het huidige banenlandschap en de kansen.

Ontdek onze verpleegschool

Wat is een verpleegkundig specialist?

Verpleegkundigen(NP's) zijn gediplomeerde clinici die patiënten uitgebreide zorg bieden. De beste nurse practitioners zijn begripvolle en medelevende mensen die het leuk vinden om complexe problemen op te lossen en anderen te helpen.

Verpleegkundigen richten zich op preventieve en holistische zorg, evenals op de behandeling van acute en chronische aandoeningen. De verantwoordelijkheden van een verpleegkundig specialist variëren afhankelijk van hun praktijkgebied. Een verpleegkundig specialist neonatologie werkt bijvoorbeeld samen met neonatologen om pasgeborenen en baby's te behandelen, terwijl een verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg in het gezin werkt met patiënten van alle leeftijden die een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg nodig hebben.Andere verpleegkundige functies zijn onder meer de psychiatrisch verpleegkundige, de spoedeisende hulp, de gezinsverpleegkundige en de verloskundige om er maar een paar te noemen.

Over het algemeen kunnen de verantwoordelijkheden van verpleegkundig specialisten zijn:

 • Het verlenen van eerstelijns- en spoedeisende zorg aan patiënten
 • Het uitvoeren van fysieke onderzoeken en het vastleggen van de medische geschiedenis van de patiënt
 • Bestellen en uitvoeren van diagnostisch onderzoek
 • Het ontwikkelen van passende behandelplannen voor de patiënt
 • Voorschrijven en toedienen van medicijnen en behandelingen
 • Evalueren van de reactie van de patiënt op behandelplannen en indien nodig aanpassingen maken
 • Het geven van geestelijke gezondheidszorg
 • Patiënten voorlichten over gezonde levensstijlkeuzes en hoe letsel en ziekte kunnen worden voorkomen

Nurse Practitioner versus geregistreerde verpleegkundige: wat is het verschil?

Een vergunning krijgen als geregistreerde verpleegkundige (RN) is een stap om verpleegkundig specialist te worden (zieHoe word je een verpleegkundig specialist). Als je doorgaat met een graduate opleiding om verpleegkundig specialist te worden, heb je meer verantwoordelijkheden en autonomie dan geregistreerde verpleegkundigen. Verpleegkundigen moeten een master- of doctoraat in verpleegkunde behalen, terwijl geregistreerde verpleegkundigen alleen een associate degree of bachelordiploma nodig hebben.

In tegenstelling tot een verpleegkundig specialist mag een geregistreerde verpleegkundige geen diagnose stellen aan patiënten of behandelplannen opstellen. Typische verantwoordelijkheden van een geregistreerde verpleegkundige zijn onder meer het monitoren van patiënten, het bijhouden van patiëntendossiers, het bestellen van diagnostische tests en het assisteren van artsen bij de patiëntenzorg.

De werkomgeving voor de twee professionals verschilt ook vaak.Verpleegkundigen werken doorgaans meer standaardurenin privépraktijken of instellingen voor gemeenschapsklinieken. Geregistreerde verpleegkundigen werken echter doorgaans in verschillende diensten, waaronder nachtdiensten, in ziekenhuizen of chirurgische klinieken.

Hoe word je een verpleegkundig specialist

Een praktische gids om verpleegkundig specialist te worden | USAHS (2)Om verpleegkundig specialist te worden, hebt u een vervolgopleiding in de verpleegkunde nodig, zoals een huisartsendiploma of een verpleegkundig specialist in het algemeen. Dit betekent het behalen van een master- of doctoraatsdiploma in een NP-programma, evenals de certificeringen en licenties die vereist zijn voor uw vakgebied. Om te slagen in uw verpleegprogramma, moet u uwtechnieken bestuderenEnvaardigheden op het gebied van tijdmanagement. Hoewel afgestudeerdverpleegschool is een uitdaging, hebben veel studenten het gevoel dat hun inspanningen de voldoening waard zijn omdat ze weten dat ze een verschil zullen maken in het leven van anderen. Hieronder beschrijven we de stappen om verpleegkundig specialist te worden.

1. Verdien een bachelordiploma in verpleegkunde

De eerste stap om verpleegkundig specialist te worden, is het behalen van een bachelordiploma. Een Bachelor of Science in Nursing (BSN) wordt aanbevolen, aangezien sommige programma's op graduaatniveau, zoals deprogramma voor verpleegkundig specialisten aangeboden door de Universiteit van St. Augustine voor gezondheidswetenschappen, vereisen een bachelordiploma in verpleegkunde in plaats van op een gerelateerd gebied zoals volksgezondheid. Het kerncurriculum van een BSN-programma omvat cursussen in anatomie, farmacologie, geestelijke gezondheid, pathofysiologie, statistiek en meer.

De BSN-graad vereist ook dat studenten klinische trainingsuren voltooien, meestaldrie klinische leeruren voor elk uur klassikale instructie. Afhankelijk van je achtergrond en persoonlijke situatie kun je hiervoor verschillende wegen bewandelen:

 • Directe invoer BSN:Ontworpen voor studenten die een middelbare schooldiploma hebben en nog niet eerder een bacheloropleiding of verpleegkundige opleiding hebben afgerond. Een voltijdse BSN-opleiding duurt doorgaans 4 jaar.
 • Gediplomeerd praktijkverpleegkundige (LPN) naar BSN:Ontworpenvoor studenten die gediplomeerde praktijkverpleegkundigen zijn, waarvoor ongeveer een jaar nodig iscollegiaalverpleegkundige opleiding. De duur van een voltijds LPN-naar-BSN-programma is doorgaans 2 à 3 jaar, afhankelijk van de school en overdraagbare studiepunten.
 • RN naar BSN:Ontworpen voor geregistreerde verpleegkundigen die een associate degree in het veld hebben afgerond.Fulltime RN-naar-BSN-programma's duren doorgaans 1 à 2 jaar, afhankelijk van de school en overdraagbare studiepunten.
 • Versneld BSN (ABSN):Een tweede opleiding voor studenten die al een bachelordiploma in een ander vakgebied hebben. De lengte van een fulltimeHet ABSN-programma duurt doorgaans 12–19 maanden, afhankelijk van de school en overdraagbare studiepunten.

Ontvang uw RN-licentie

Om verpleegkunde te oefenen en / of deel te nemen aan een afgestudeerd verpleegprogramma, moet u eerst uw licentiestatus als RN verkrijgen door u aan te melden bij de juiste regelgevende instantie voor verpleegkundigen en het NCLEX-RN-examen met succes af te ronden, en te voldoen aan alle andere vereisten van de staat waarin u wilt gaan oefenen. Om deel te nemen aan het examen, moet u een universitair diploma verpleegkunde, een ziekenhuisdiploma of uw BSN hebben behaald.

Doe waardevolle werkervaring op

Voordat je je aanmeldt voor een graduate school, is het een goed idee om een ​​tijdje in het veld te oefenen. De klinische praktijk kan u waardevolle informatie geven over het al dan niet worden van eenNgeavanceerde praktijk geregistreerdverpleegkundigeis het juiste pad voor jou om te volgen - en zo ja, wat interesseert je het meest aan het werk. Het kan u ook helpen om later te beslissen welk niveau en specialisatiegebied het beste bij u past.

Sommige universiteiten eisen van aanvragers dat ze klinische ervaring hebben voordat ze aan hun afgestudeerd verpleegprogramma beginnen of klinische ervaringen beginnen, dus het is belangrijk om de vereisten van elke school te bekijken voordat je je aanmeldt. Bovendien houden sommige verpleegprogramma's, waaronder die van ons hier bij USAHS, eenwitte jassen ceremonievoor afgestudeerde verpleegsters om de mijlpaal te herdenken.

2. Verdien een graduaat

Een praktische gids om verpleegkundig specialist te worden | USAHS (3)De volgende stap om verpleegkundig specialist te worden, is het verdienen van eenMaster of Science in de verpleegkunde(MSN) ofDokter in de verpleegpraktijk(DNP) met eenhuisarts huisarts(FNP) rolspecialiteit.

Naast de FNP-specialiteit kunnen studenten in MSN- en DNP-programma's kiezen uit een andere rolspecialiteiten, afhankelijk van het aanbod van de universiteit. Populaire specialiteiten zijn onder meerverpleegkundige opleider,verpleegkundige uitvoerend,volwassen-gerontologieverpleegkundig specialist eerstelijnszorg (AGPCNP), verpleegkundig specialist acute zorg volwassen-gerontologie (AGACNP), verpleegkundig specialist kindergeneeskunde (PNP) en verpleegkundig specialist psychiatrische GGZ (PMHNP).

 • Master verpleegkunde:Een MSN is een hogere graad in verpleegkunde die deuren opent naar prestigieuze posities in het veld. Een MSN-FNP is een voldoende kwalificatie om verpleegkundig specialist te worden. Een voltijds MSN-programma met een FNP-rolspecialiteit duurt doorgaans 2-3 jaar.
 • Dokter in de verpleegpraktijk: Een DNP-FNP biedt meer cursussen over leiderschap en onderzoek voor aspirant-verpleegkundigen die op deze gebieden leiding willen geven. Een voltijds programma duurt doorgaans 3 à 4 jaar, afhankelijk van de specialiteit, waarbij de FNP-specialiteit doorgaans ongeveer 4 jaar duurt.

3. Word een Certified Nurse Practitioner (CNP)

Zorg ervoor dat u informatie over licentiestatus en wettelijke vereisten in uw land doorneemt. DeAANPis een goede bron.

Om een ​​vergunning te krijgen om als verpleegkundig specialist te oefenen, moet u een nationaal certificeringsexamen afleggen. U kunt dit examen afleggen via een van de vijf nationale certificeringsinstanties, waaronder deAmerikaanse Academie van Verpleegkundigen(AANP), deNationaal certificeringsbedrijf(NCC), of deAmerican Nurses Credentialing Center(ANC). Het examen van elke organisatie is anders, dus u moet de focus en het formaat van elk examen onderzoeken en rekening houden met uw persoonlijke carrièredoelen en testvoorkeuren wanneer u besluit welk examen u wilt afleggen.

Nurse Practitioner Vacatures en Outlook

US News & World Reportrangschikt het beroep van verpleegkundige als # 4 in zijnLijst met beste banen in de gezondheidszorg voor 2020, met de nadruk op de verwachte werkgelegenheidsgroei voor deze carrière.

Volgens deAmerikaanse Bureau of Labor Statistics, was het mediane jaarloon voor verpleegkundig specialisten $ 107.030 in 2018. De werkgelegenheid van verpleegkundig specialisten zal naar verwachting met 28,2 procent groeien van 2018 tot 2028, met naar schatting 53.300 toegevoegde banen in die periode. De BLS rangschikt dit als het negende snelst groeiende beroep.

Verpleegkundigen werken in verschillende omgevingen, de meest voorkomende zijn artsenpraktijken. Ze werken ook in algemene medische en chirurgische ziekenhuizen, ambulante zorgcentra, klinieken en kantoren van andere gezondheidgezondheidszorg beoefenaars.

Aanvullende tips en bronnen voor verpleegkundig specialisten

Er zijn een aantal activiteiten waaraan u kunt deelnemen die bijdragen aan uw professionele ontwikkeling. Bezoek de aanvullende bronnen hieronder voor meer informatie over het pad om verpleegkundig specialist te worden.

Manieren om professioneel te groeien

 • Doe vrijwilligerswerk om patiënten in achtergestelde gemeenschappen te behandelen. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden te ontwikkelen, te leren van professionals uit verschillende disciplines en echt een verschil te maken.
 • Woon evenementen en conferenties bij om uw kennis en netwerk met uw collega's uit te breiden.
 • Zoek een mentorvan wie je kunt leren en die jou inspireert om te groeien als professional.

Vraag informatie aan

Nuttige bronnen

De volgende organisaties kunnen u helpen meer te leren over het worden van verpleegkundig specialist:

De University of St. Augustine for Health Sciences (USAHS) biedt Master of Science in Nursing (MSN), Doctor of Nursing Practice (DNP) en postdoctorale verpleegcertificaten die zijn ontworpen voor werkende verpleegsters. Onze diploma's worden online aangeboden, met optionele onderdompelingen op de campus* en een jaarlijkse interprofessionele buitenlandse reis. Rolspecialiteiten zijn onder meer Family Nurse Practitioner (FNP), Nurse Educator** en Nurse Executive. Het MSN heeft verschillende opties om uw tijd tot het behalen van een diploma te versnellen. Voltooi cursussen waar en wanneer u maar wilt - en verdien uw diploma voor gevorderde praktijkverpleegkundige terwijl u uw werk en leven in balans houdt.

*De specialiteit van de FNP-rol omvat twee vereiste praktijkgerichte klinische intensives als onderdeel van het curriculum.

**De specialiteit Nurse Educator is niet beschikbaar voor het DNP-programma.

bronnen:

Amerikaanse Vereniging van Verpleegkundigen. "Wat is een Nurse Practitioner (NP)?" Toegang tot 20 januari 2021.https://www.aanp.org/about/all-about-nps/whats-a-nurse-practitioner. Betreden: 26 januari 2022

verpleegster dagboek. "Hoe word je een verpleegkundig specialist." Laatst herzien op 30 november 2021.https://nursejournal.org/nurse-practitioner/how-to-become-a-np/. Betreden: 26 januari 2022

verpleegster dagboek. "Verpleegkundig Practioner Carrièreoverzicht." Laatst herzien op 30 november 2021.https://nursejournal.org/nurse-practitioner/. Betreden: 26 januari 2022

Nurse.org. "Hoe word ik een Nurse Practioner (NP)." 20 september 2021.https://nurse.org/resources/nurse-practitioner/. Betreden: 26 januari 2022

Een praktische gids om verpleegkundig specialist te worden | USAHS (2024)

FAQs

Wat heb je nodig om verpleegkundig specialist te worden? ›

Verpleegkundigen specialisten zijn oorspronkelijk HBO-opgeleide BIG-geregistreerde verpleegkundigen (Bachelor of Nursing) die tevens een tweejarige, en in sommige gevallen driejarige, NVAO-geaccrediteerde masterstudie, de Master Advanced Nursing Practice (M ANP) hebben voltooid.

Waarom wil je verpleegkundig specialist worden? ›

Een VS kan de kwaliteit, die medisch specialisten leveren, aanvullen en samen met de arts een team vormen. Een VS is een schakel tussen verpleegkundigen, verzorgenden en artsen. Een arts hoeft het niet meer alleen te doen en kan betere kwaliteit van zorg voor patiënten bereiken.

Wat is de kern van het verpleegkundig beroep? ›

Het verlenen van verpleegkundige zorg is de kern van de beroepsuitoefening. Binnen het zorgconcept staat de patiënt/cliënt steeds centraal en zijn zij een actieve partner in het interdisciplinair team.

Wat is het salaris van een verpleegkundig specialist? ›

Salaris verpleegkundig specialist

Als ervaren verpleegkundig specialist kun je rekenen op een minimaal brutoloon van zo'n 2.250 euro per maand. Dit kan oplopen tot ruim 5.065 euro. Het salaris van een verpleegkundige in opleiding tot specialist ligt tussen de 1.690 euro en 3.210 euro bruto per maand.

Hoelang duurt opleiding verpleegkundig specialist? ›

Naast de 2-jarige opleiding tot verpleegkundig specialist, bestaat er voor de opleiding tot verpleegkundig specialist-GGZ (VS-GGZ) ook een 3-jarige variant. Voor de 3-jarige opleiding tot VS-GGZ kan een erkende praktijkinstelling subsidie aanvragen.

Wat is het verschil tussen een physician assistant en verpleegkundig specialist? ›

VS of PA: Wat is het verschil? De verpleegkundig specialist is specialistisch inzetbaar op zowel medisch als verpleegkundig vlak en verdeelt in de praktijk de tijd over beide taken. De physician assistant is volledig werkzaam in het medische domein.

Wat mag een verpleegkundig specialist niet? ›

De verpleegkundig specialist zelf, en niemand anders. De wet spreekt niet van medische handelingen, maar van voorbehouden handelingen. Als verpleegkundig specialist heb je een zelfstandige bevoegdheid om voorbehouden handelingen te indiceren en uit te voeren.

Wat kun je met een verpleegkundig diploma? ›

Vertaal jouw passie naar een erkend diploma

Als verpleegkundige verzorg je zieken, gehandicapten of andere mensen die professionele zorg nodig hebben. Het is een baan die je in het ziekenhuis, een verzorgingstehuis, of bij mensen thuis kan uitvoeren en die je echt voldoening geeft.

Wat verdient een verpleegkundig specialist netto? ›

Salaris Verpleegkundig Specialist per carrièreniveau
#CarrièreniveauGem. salaris p/m
1Junior€ 4.395
2Medior€ 4.400
3Senior€ 4.420

Wat is de taak van een verpleegkundig specialist? ›

Een verpleegkundig specialist ziet patiënten zelfstandig en mag zelf diagnosticeren, behandelen, medicatie voorschrijven en een aantal voorbehouden handelingen zoals bijvoorbeeld endoscopieën en catheterisaties uitvoeren. De verpleegkundig specialist neemt hierbij taken over van een medisch specialist.

Wat is de meerwaarde van een verpleegkundig specialist? ›

Als verpleegkundig specialist zijn we het vaste gezicht voor een patiënt en lopen we als het ware mee met de patiënt gedurende het behandeltraject. Dat geeft de patiënt een vertrouwd en veilig gevoel. We vangen mensen op na slecht nieuws en geven voorlichting over behandelingen zoals immuuntherapie.

Wat is de best betaalde verpleegkundige specialisatie? ›

Onbetwist op nummer 1 staan de medisch specialisten met een startsalaris van ca. € 7.000. Dat salaris kan in de jaren daarna oplopen tot duizenden euro's per maand extra.

Wat is de best betaalde verpleegkundige baan? ›

De bestbetaalde verpleegkundige in Nederland

Dat zijn de gespecialiseerde verpleegkundigen op de SEH, de IC en de CCU. Het exacte salaris van deze functies hangt ook af van leeftijd, ervaring en de werkgever.

Welke verpleegkundigen verdienen het meest? ›

Salariswijzer gerelateerde functies
#BeroepGem. salaris p/m
1Psychiatrisch Verpleegkundige€ 3.370
2IC Verpleegkundige€ 3.490
3Wijkverpleegkundige€ 3.295
4SEH Verpleegkundige€ 3.525
11 more rows

Welk niveau heb je nodig om verpleegster te worden? ›

Met een mbo-diploma niveau 4 kun je je aanmelden voor Verpleegkunde. Een diploma met biologie is niet verplicht, maar wel handig. Tijdens de HAN-bacheloropleiding Verpleegkunde vergaar je de biologische kennis die je nodig hebt om een goed verpleegkundige te worden.

Wat is het salaris van een hbo verpleegkundige? ›

De meerderheid van Verpleegkundigen met hogere opleiding verdient een salaris tussen € 2.112 en € 4.809 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Verpleegkundigen met hogere opleiding varieert van € 2.112 tot € 2.868. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 2.616 en € 3.641 per maand liggen.

Wat kan je doen als verpleegkundig specialist? ›

Een verpleegkundig specialist ziet patiënten zelfstandig en mag zelf diagnosticeren, behandelen, medicatie voorschrijven en een aantal voorbehouden handelingen zoals bijvoorbeeld endoscopieën en catheterisaties uitvoeren. De verpleegkundig specialist neemt hierbij taken over van een medisch specialist.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6282

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.