Meest populaire sporten in Spanje (2024)

#1

Tennis

Meest populaire sporten in Spanje (1)

Spanje kan worden beschouwd als een van de beste tennislanden ter wereld en een formidabele kracht als het gaat om gravelbanen. Spanje heeft daarnaast talloze nationale onderscheidingen gewonnen, wat enkele van de beste tennissers heeft voortgebracht. Winnaar van de Davis Cup 5 keer en het winnen van de Fed Cup nog eens 4 keer, Spanje heeft evenveel succes gehad bij de mannen en vrouwen. Veel lof gaat echter uit naar Rafael Nadal, misschien wel de grootste Spaanse tennisser en een van de grootste aller tijden ter wereld. Met 14 Grand Slam-titels op zijn naam heeft Nadal ook enkele onaantastbare records op zijn naam staan. Hij is de enige tennisser ooit die in 2009 Grand Slam-titels op hardcourt, gras en gravel heeft gewonnen. Hij heeft een hardnekkige rivaliteit gevormd met de talisman-Zwitser Roger Federer. Ervaren Spaanse spelers zoals Carlos Moya en David Ferrer waren krachten om rekening mee te houden in de vroege jaren 2000, terwijl de vrouwentennisafdeling Carla Suarez Navarro en Garbine Muguruza opleverde. Conchita Martinez blijft echter de beste onder de vrouwelijke tennissers met maar liefst 33 titels op haar naam. Het Spaanse vrouwenelftal is er op de een of andere manier niet in geslaagd iets belangrijks op tafel te toveren wat tennis betreft. Tennis staat zeker op de lijst van topsporten in Spanje, en de snelle stijging in populariteit heeft zich in de beroemde sporten in Spanje genesteld.

#2

Basketbal

Meest populaire sporten in Spanje (2)

Spaanse basketbalteams zoals Real Madrid Baloncesto en FC Barcelona Basquet hebben de Spaanse ACB-competitie in de schijnwerpers gezet. Beschouwd als een van de weinige vooraanstaande basketbalcompetities in Europa, is de ACB-competitie begaafd met getalenteerde Spanjaarden en andere buitenlandse talenten, waardoor het een van de populairste sporten van Spanje is. Spaanse spelers beginnen ook NBA in een wurggreep te krijgen. Het Spaanse nationale team voor mannen en vrouwen heeft behoorlijke periodes doorgemaakt op internationaal niveau, waar de eerste goud won op het FIBA-kampioenschap voor mannen in 2006 en de laatste zilver behaalde op het FIBA-kampioenschap voor vrouwen in 2014. In het herenbasketbal bereikten spelers als Ricky Rubio, Wally Szczerbiak en Marc Gasol een legendarische status in de meest begeerde NBA-kampioenschappen. Het andere geslacht heeft ook enig succes geproefd via onder meer Alba Torrens en Anna Cruz. Net als de El Clásico in het voetbal; de wedstrijd tussen Real Madrid Baloncesto en FC Barcelona Basquet, ook wel bekend als de El Clasico van het basketbal, blijft een van de meest gehypte wedstrijden in de Spaanse ACB-competitie. Basketbal is een van de top 3 sporten in Spanje en de gemeenschap lijkt elke dag groter te worden.

#3

Rolhockey (Quad)

Meest populaire sporten in Spanje (3)

Quad is Europa's een van de meest ruige en boeiende sporten. Spanje lijkt de kunst van het quadrijden ook onder de knie te hebben door 16 keer het wereldkampioenschap te winnen. Het Spaanse nationale team heeft het ook buitengewoon goed gedaan op het EK en won het 14 keer. Het Spaanse FC Barcelona is de meest gedecoreerde Europese club met 21 Europa Cups op zijn naam. Liceo La Coruna en Igualada HC hebben ook behoorlijk wat succes gehad wat Europese clubtrofeeën betreft.

#4

Golf

Meest populaire sporten in Spanje (4)

Golf, een van 's werelds meest relaxte sporten, is de afgelopen tien jaar enorm populair geworden in Spanje. Met meer dan 100 golfbanen verspreid over heel Spanje, is het veilig om te zeggen dat Spanje een golfkrachtpatser is geworden. Verloren spelers zijn opgedoken uit enkele van de elite golftrainingscentra en op dit moment lijkt Sergio Garcia de nieuwste sensatie te zijn. De Spanjaard en zijn driekoppige team braken het record van 'Snelste hole in golf door een team van 4' en registreerden hun naam in het Guinness Book of World Records. Het was echter Seve Ballesteros die de bal aan het rollen bracht, of in dit geval de put aan het rollen, aangezien hij zijn positie als een van de beste spelers ter wereld en ongetwijfeld de beste die Spanje ooit heeft voortgebracht, had verstevigd. Met maar liefst 50 Europese titels op zijn naam speelde Seve met een ontembare geest, maar moest stoppen vanwege een inzinking in vorm. In 2007 nam hij afscheid van de Golfing World, en toen sloeg het noodlot toe. Bij hem werd in 2008 een hersentumor vastgesteld en uiteindelijk bezweek hij in 2011 aan hersenkanker. Men neemt aan dat Seve Ballesteros veel jongeren heeft geïnspireerd om golf als een serieuze sport op te nemen, waardoor het een van de meest populaire sporten in Spanje is geworden. Het is echter niet alleen het herenteam dat alle onderscheidingen heeft gewonnen, want ook het nationale damesteam won in 2014 de inaugurele internationale kroon en oogstte lof van over de hele wereld.

#5

Motorsporten

Meest populaire sporten in Spanje (5)

Motorsport is snel door de gelederen gestegen in termen van populariteit in Spanje. Fernando Alonso, de doorgewinterde Spanjaard, moet worden gecrediteerd voor het promoten van de motorsport in Spanje toen hij back-to-back Wereldkampioenschappen won in 2005 en 2006. Fernando Alonso werd toen een cultfiguur in de Spaanse autosportwereld, en dit leidde ertoe dat Spanje sindsdien 4 Grand Prix organiseerde Dan. De blootstelling aan de wereldwijde arena heeft ertoe geleid dat motorsport een zeer bekende sport in Spanje is geworden. Motorsport is vanaf het begin altijd gericht geweest op mannen, maar de afgelopen tien jaar is de vrouwensector opgekomen als sterke kanshebbers op dit gebied. Laia Sanz is een van de meest gedecoreerde motorrijders ter wereld en misschien wel de meest succesvolle in de Spaanse motorsport voor vrouwen. Er zijn veel opmerkelijke mannelijke spelers geweest voor Spanje, met Sito Pons en Jorge Martinez Aspar als de beste van het stel. Huidige spelers als Alvara Bautista en Dani Pedrosa hebben de schijnwerpers op het internationale toneel ingenomen. De autosport in Spanje maakte in 1955 een donkere fase door, toen een dodelijke crash ervoor zorgde dat het Pedrables-circuit van de kalender werd geschrapt. Pas in de vroege jaren 60 begonnen de Spaanse circuits aan een comeback en in 1968 kwam de Spaanse Grand Prix op de kalender.

#6

Team handbal

Meest populaire sporten in Spanje (6)

Gerangschikt in de top 5 van sporten in Spanje, is handbal enorm gegroeid in termen van populariteit en concurrentievermogen. De Liga ASOBOL van Spanje is zeker een van de spannendste handbalclubtoernooien ter wereld. Het Spaanse nationale handbalteam voor mannen en vrouwen heeft een behoorlijke run op het internationale toneel achter de rug, waarbij de laatste een overvloed aan individuele prijzen heeft gewonnen naast geweldige prestaties in het Europees Kampioenschap. Marta Mangue en Macarena Aguilar zijn twee van de meest productieve doelpuntenmakers in handbalwedstrijden voor vrouwen. Een bronzen WK in 2011 werd opgevolgd door een ander op de Olympische Spelen van 2012. Het nationale handbalteam voor vrouwen heeft ook bewonderenswaardig gepresteerd tijdens de Mediterrane Spelen door het een keer te winnen in 2005. Het Spaanse handbalteam voor mannen heeft succes geproefd op Wereldkampioenschappen door goud te winnen in 2005 en 2013. Ze hebben hun succes geëvenaard op zowel Olympische Spelen als Europese kampioenschappen. David Barrufet, Demetrio Lozanno en Albert Rocas zijn enkele van de legendarische handbalspelers die ooit de nationale trui van Spanje hebben gedragen. Handbal is misschien niet een van de meest besproken sporten ter wereld, maar het wordt beschouwd als een van de belangrijkste sporten in Spanje.

#7

Wielersport

Meest populaire sporten in Spanje (7)

Fietsen, een van de top 10 sporten in Spanje, is een integraal onderdeel van de Spaanse sportgeschiedenis. Samen met de Tour De France en de Giro d'Italia vormt de Vuelta a Espana, ook wel Ronde van Spanje genoemd, het belangrijkste evenement in de wielersport; de Grote Rondes. Spanje domineerde de wielertoernooien met onberispelijke volharding, en Miguel Indurain blijft hun meest gedecoreerde atleet met vijf opeenvolgende Tour De France-titels naast het wereldkampioenschap tijdrijden op de weg in 1995. Hij won goud op de Olympische tijdrit van 1996 en wordt algemeen beschouwd als de beste Spaanse wielrenner ooit. Spaanse atleten hebben sindsdien geen vooruitgang geboekt, terwijl Alberto Contador zijn Giro d'Italia-titel in beslag liet nemen door het Hof van Arbitrage voor Sport, wat een zwarte dag markeert in de Spaanse wielergeschiedenis. Contador heeft het echter goed gedaan sinds hij zijn schorsing van twee jaar heeft uitgezeten. De legende van Oscar Freire is een glorieus verhaal, aangezien de gepensioneerde Spaanse wielrenner driemaal het wereldkampioenschap wielrennen op de weg en driedaagse klassieke wielerwedstrijden won. De dominantie van Spanje in de wereldarena heeft iedereen verrast, aangezien het land niet bekend staat als een fietsparadijs vanwege de dichte bevolking en het gebrek aan handige wegen. Sevilla daarentegen groeit snel uit tot een paradijs voor wielersporters. In de straten van Madrid vindt het jaarlijkse fietsfeest plaats, waar enthousiaste fietsers uit heel Spanje het traditie annex sportevenement bijwonen.

#8

Watersport

Meest populaire sporten in Spanje (8)

Spanjaarden hebben invloed gehad op elke sport die ze ooit hebben geprobeerd, en ze zijn niet langer de 'manusje van alles'. Het Spaanse waterpoloteam voor heren is een onoverwinnelijke kracht op het internationale toneel die hun autoriteit stempelt met meedogenloze precisie. Waterpolo is een integraal onderdeel geworden van de geschiedenis van Spanje en staat daarmee op de lijst van de beroemde sporten van Spanje. De gouden periode van de jaren '90 bracht enkele van de beste waterpolospelers. Het waren de Olympische Spelen van 1996 waar Spanje echt zijn stempel had gedrukt met een nadrukkelijke 7-5 overwinning op Kroatië en het winnen van de eerste en enige gouden medaille tot nu toe. Het Spaanse herenteam heeft succes geproefd in andere competities, namelijk de Wereldkampioenschappen zwemmen in 1994 en de FINA Wereldkampioenschappen in 2009. Het Spaanse nationale damesteam heeft zijn voeten op het internationale podium gevonden en heeft zilver gewonnen op de Olympische Spelen van 2012 en het Wereldkampioenschap van 2013 gewonnen.

#9

Gymnastiek

Meest populaire sporten in Spanje (9)

Spanje is een kracht om rekening mee te houden in ritmische gymnastiek sinds de opkomst van Carolina Pascual, die wordt beschouwd als de grootste turnster van Spanje ooit. Andere gymnasten hebben echter ook bewezen dat Spanje niet altijd op Carolina hoeft te vertrouwen, aangezien een collectieve inspanning in de jaren 90 de Spaanse gymnasten een overvloed aan titels opleverde.

#10

Voetbal)

Meest populaire sporten in Spanje (10)

Het Spaanse voetbal heeft altijd een aantal van de beste spelers ter wereld aangetrokken en de populariteit van de Spaanse La Liga is de afgelopen tien jaar enorm gestegen. Voetbal heeft een belangrijke rol gespeeld bij het nieuw leven inblazen van de Spaanse economie, en de impact ervan was zo groot dat in 2015 profvoetbal 0,75% van het Spaanse bbp had gegenereerd. Dit beantwoordt de vraag die al lang opduikt: wat is de belangrijkste sport in Spanje? Voetbal is momenteel duidelijk een winnaar vanwege zulke hoge inkomsten. Spanje heeft sinds het begin der tijden voetballegendes opgegraven met spelers als Francesco Gento, Luis Suarez, Pep Guardiola, Fernando Hierro, Xavi en Andres Iniesta die het La Roja-shirt aantrekken. De nationale zijde heeft naast het WK 2010 in een tijdsbestek van 4 jaar 2 Europese kampioenschappen gewonnen. Real Madrid en Barcelona zijn twee van 's werelds beste clubs in Spanje, met clubs als Sevilla en Malaga die opkomen als sterke Europese kanshebbers. Het Spaanse vrouwenvoetbalelftal is niet traag en groeit snel uit tot een Europese krachtpatser. De El Clásico-wedstrijd tussen Real Madrid CF en FC Barcelona is misschien wel de grootste rivaliteit in de geschiedenis van het voetbal en trekt enorm veel kijkers over de hele wereld. Voetbal is zeker een sekte in Spanje en zou ook in Spanje als de grootste sport kunnen worden bestempeld.

Meest populaire sporten in Spanje (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6183

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.